Use of words in Sentences | Exercise with answers

Following sentences are based on those set in questions of various examination papers.

Exercise:

Choose word / set of words out of  the given options and fill in the blanks in following sentences.

  1.  A major fire…………in the colony and a large number of houses were………to the ground.
  • A. Broke up, demolished B. Broke down, annihilated C. Broke through, devastated D. Broke out, razed.

 

  1. He has signed an agreement with the company to serve with them for at least three years and he cannot……………..
  • A. Back up              B. Back out               C. Back against                  D. Back upon

 

  1.  Nobody knows………
  • A. where from the young lady comes.
  • B. where does the young lady come from.
  • C. from where the young lady does come.
  • D. where the young lady comes from.

 

  1. Now a days a large number of ………….currency notes are in circulation in the market.
  • A. spurious                   B. illegitimate            C. un-authentic        D. counterfeit

 

  1. The house …………..the services provided by the late leader for upliftment of the downtrodden people of the society.
  • Commanded            B. Commended            C. Commented       D. Recommended

 

  1.  We should not underestimate the……………effect of training programmes on employees of an institution.
  • A. Beneficial                 B. Beneficient           C. Benevolent            D. Benefactor

 

  1. Contagious diseases are easily……….from one person to another person.
  • A. transported          B. transferred         C. transmitted         D. transplanted

 

  1. Fire is the oldest and the greatest………….made by human being.
  • Development             B. Invention          C. Discovery         D. Derivation

 

  1. When a ……….on this bill was going on in the parliament, a group of persons ……………….outside the parliament house against the bill.
  • A. argument, objected     B. debate, disconcerted            C. discussion, demonstrated       D. deliberation, dissented

 

  1. The boss could not………….. the meaning of the new instructions received  from head office and he found them ………..
  • A. make up, conspicuous      B. make off, obvious    C. make out, ambiguous       D. make for, prominent.

 

  1. A………….of fire-fighting lorries was kept ready to meet with any unpleasant eventuality.
  • A. group                            B. fleet                      C. Cluster                        D. Flock

 

  1. He is new to this atmosphere, he is trying to ……….himself to this atmosphere.
  • A. adapt                          B.adopt                        C. adept                          D. accept

 

  1. As the young man was very………….,  the boss promoted him to next post.
  • A. Indolent                     B. Languid                    C. assiduous       D.affluent

 

  1. Jacob is very………in performing his duty,  I …….. that the project assigned to him will fail one day.
  • A. careful, expect       B. sordid, anticipate      C. negligent, fear     D. casual, hope

 

  1. Blonde’s youth and beauty had an………….appeal which attracted the prince towards her.
  • A. Despicable            B. irresistible           C. delectable         D. comprehensible

 

  1. During recent past prices of essential commodities have…………so much that it is difficult for a common man to make both ends’ meet.
  • A. plunged                     B. tumbled                 C. soared                     D. plummeted

 

  1.  The government has…………. a special campaign to………. new schemes to uplift standard of the village people.
  • A. selected, initiate          B. launched, implement             C. prefer, execute        D. favour, start

 

  1.  The prime minister………..the opposition party to …………..its responsibility and  to allow parliament to function normally for smooth conduct of its business.
  • A. reminded, recognize               B. reprimanded, realize              C. applauded, comprehend       D. commended, apprehend.

 

  1. These two pictures hung on the wall are very……..to each other.
  • A. identical                        B. Perceptible                  C. delectable.                        D.akin

 

  1.  In America marital …………………. has become the number one mental health problem and at least one in every five American couples needs the help of a trained counsellor who can spot  problems of  these ………………  couples and find out their solutions.
  • A. distress, sparring       Anguish, flourishing       C. Sorrow, thriving       D. Agony, mounting

 

Answers:

1.D    2.B    3.D    4.D    5.B    6.A    7.C    8.C   9.C   10.C   11.B   12.A   13.C   14.C   15.B   16.C    17.B   18.A    19.A    20.A.

Share

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?

You must be logged in to post a comment.