Sentence Completion Exercise with answers

Fill in Blanks in sentences:

Choose the word / set of words out of the given options and fill in the blanks in following sentences.

1. Meanwhile the counsel for the culprit has………….an application for bail in the court  and the same will …………….for consideration before the judge tomorrow.

  • A. Put in, come up.
  • B. Put out, come of
  • C. Put on, come round
  • D. Put down, come by.

2. The official was allegedly found guilty of …………… the orders of the Ministry and ……………  with excavation and export of iron ore, for which a disciplinary action  has been initiated against him.

  • A. Looking over, carrying on
  • B Looking up, carrying out
  • C Looking for, carrying off
  • D Looking down, carrying away.

3. All the employees of the office………….the action of the boss who donated…………….to Prime Minister’s relief fund.

  • A. depreciate, actively
  • b. admired, enthusiastically
  • C. Solicited, ardently
  • D. Appreciated, generously.

4. Heavy rains in Bombay……………movement of the residents as most of the tracks are flooded with water and all the local trains are either partially………….or  diverted to safer routes.

  • A. Impair, called off
  • B. reduce, withdrawn
  • C. Hamper, halted
  • D. obstruct, diminished.

 

5.The……………. business of trading in stock market has………….. and ruined a large number of innocent investors.

  • A.lucrative. allured
  • B.beneficial, attracted
  • C. Advantageous, fascinated
  • D.Meritorious , thrusted.

 

6. All the members of the committee sat …………the deliberations and listened to the speech of the chairman……………….. for hours together.

  • A. by, constantly
  • B. through, patiently
  • C within, attentively
  • D. along, assiduously

 

7. Researchers have recently found that taking in of………….sugar by human beings… ………the chances of cardiac stroke.

  • A. enhanced, escalate
  • B. excessive, enhance
  • C. Moderate, plummet
  • D.Subdued, increase

 

8. With Globalization of Indian economy, all the……………in the way foreign investment in the country have been…………………

  • A. Obstructions, augment
  • B. obstacles, supplement
  • C. Hindrances, aggravate
  • D. Impediments, removed

 

9. The ……….. presence of Chinese troops on Indian border has …………….the Indian Government to raise a separate force to defend Indian side.

  • A. Increased, necessitated
  • B.  enhanced, dictated
  • C.enlarged, imposed
  • D. devised, engrossed.

 

10. During our hillside ………….tour, our train passed through a tunnel which was very  dark and  congested and all the passenger sitting in the train were………………

  • A.Expedition, astounded
  • B. excursion, frightened
  • C. voyage, flabbergasted
  • D.  cruise, flummoxed.

 

11. The Ministry discussed the issue……………. and it was decided to continue supply of petrol to supply depots  and ……………. deficiency of their stocks if there is any within a week.

  • A. at length, make up
  • B. At large, make out
  • C. At the top, make over
  • D At the bottom. Make off.

 

12. Rising prices of essential commodities have…………….  economic health of all the citizens of the country but the worst affected by these are the senior citizens who find it very…………….to afford the basic essentials even.

  • A.Told upon, difficult
  • B.Told into, intricate.
  • C. Told against, convoluted
  • D. Told for, multifarious

 

13. When the boy reached his home, his mother advised him to …………..his shoes, wash his hands and face and ………………the light.

  • A. take out, put out
  • B. Take for, put in
  • C. Take off, put out
  • D. Take up, Put up.

 

14.  The advantages of liberalization do not accrue to all the developing countries in a ……………way but the developed countries………………first the benefits of the opportunity.

  • A.Judicious, congregate,
  • B. discreet, accomplish
  • C. Prudent, attain
  • D. frantic, comprehend.

 

15. The person who tends to respond to stressful situations in  a calm, secure, steady  and ………..way is sure to be a …………….

  • A. Supple, Obstinate
  • B. Agile, adamant
  • C. rational, resilient
  • D. Cogent, pliant.

 

16. When I visited Shimla last month,……………..staying at a hotel, I preferred to…………..with one of my friends.

  • A. In spite of…put in
  • B. Contrary to ……..put on
  • C. despite of………..put off
  • D. Instead of…..put up.



17, He freely mingles…………..the persons known……….him.

  • A. to…by
  • B. on…by
  • C. with….to
  • D. into….to.

 

18. Ink contained …….ink pot spilled  …….the paper sheet.

  • A. by…on
  • B. with….upon
  • C. in…..over
  • D. of…..to



19. As goats tried to trespass…….fields, the shepherd drove them…….with a long              stick.

  • A. over…off
  • B. by…of
  • C. on….away
  • D. into….off










ANSWERS :

1.A     2.A     3.D     4.C     5.A     6.B     7.B     8.D       9.A       10.B.       11.A.     12.A.      13. C.       14.A      15.C.    16.D      17.C   18.C      19.C.

 

Prepare for entrance exams like CAT, GMAT, GRE, SAT, XAT, SNAP, CET, etc with  “LessonEnglishGrammar”.

Share

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?

You must be logged in to post a comment.